joi, 5 noiembrie 2015

Schimbarea sistemului este un proces complex

Bun, deci vrem să dăm reset sistemului din România.

Primii pași par a se face după evenimentele ultimelor zile. Este însă îndeajuns schimbarea actualei clase politice cu un suflu nou adus de tineri? Nici pe departe.

Ce înseamnă pentru mine o schimbare reală a sistemului?

În primul rând trebuie să existe o schimbare și în cadrul presei. Televiziunile, radiourile, ziarele scrise și online trebuie să aducă sânge proaspăt filtrat prin sita refuzării compromisului. Toți așa zișii jurnaliști partizani ai unui om politic sau partid trebuie să dispară de pe scenă. Jurnalismul românesc trebuie să devină obiectiv și echidistant față de formațiunile politice. Jurnalismul românesc trebuie să fie portavocea societății civile.

În cel de-al doilea rând adolescenții trebuie să se trezească la realitate. Liceul nu înseamnă răzvrătire, alcool, tutun sau droguri. Liceul ar trebui să fie locul unde îți definești principiile. Liceul ar trebui să fie locul unde să-ți dai seama că nu mai e de glumă că nu știi unde să pui o cratimă sau o virgulă. Ba chiar ar trebui să-ți fie rușine că nu ești prea familiar cu limba maternă. Este o necesitate ca adolescenții să realizeze că ei sunt fundația pe care se va sprijini viitorul apropiat al țării.

În cel de-al treilea rând discrepanțele dintre sursele de informații ale generațiilor trebuie să dispară. Copii, tineri sau bătrâni, cu toții trebuie să discearnă care sunt sursele în care poți avea încredere și care sunt doar niște motoare de manipulare în masă. Această chestiune se află în strânsă legătură cu prima chestiune prezentată - schimbarea presei.

În cel de-al patrulea rând, una dintre cele mai importante arme de distrugere a actualului sistem este cititul. Privitul la seriale turcești și la cancanuri trebuie să fie înlocuit cu lectura. Sunt pline bibliotecile și librăriile de cărți bune care așteaptă doar să fie răsfoite. Prin lectură, ignoranța își va diminua dramatic prezența.

Cel de-al cincilea rând este o sumă a celorlalte. Dacă se schimbă aspectele de mai sus, atunci cred că se va schimba automat mentalitatea șpăgară a românului. Când vom merge la medic nu vom mai pregăti plicul de acasă. Când vom merge la învățătorul copilului nu-i vom mai îndesa micile atenții de mulțumire. Când vom fi anchetați (sper să nu ni se întâmple) nu vom mai interveni pe lângă procurorii care instrumententează cazul. Într-un sistem al cărui angrenaj funcționează corect nici cei care profesează în meseriile amintite mai sus nu vor mai fi tentați să se mânjească.

Dacă credeați că schimbarea e ușoară și se face doar prin înlăturarea actualei clase politice, atunci mai gândiți-vă. Acesta e doar începutul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu